IrinaStaverReverenţă şi încântare.

Revenirea acasă, astăzi se mai poate face numai pe cale frăţească. În România se poate ajunge numai cu inima şi fără paşaport, numai cu dragostea şi fără vamă, numai cu dorul ţesut în poezie. Spunea cândva, spunea încrezător şi cu suflet deschis la microfon, la cea de-a doua lansare de carte, „Mai Poetic” poetul basarabean Nicolae Dabija, că acea UNIRE, gângurită, visată, dorită poate fi şi trăită numai aşa – prin cântecul adevărat adus de la Bucureşti la Chişinău şi prin acest flux nesfârşit de artişti de pe ambele maluri ale Prutului.
Ei, înfrăţindu-se în artă – realizează UNIREA noastră. Eu, mai spun că prin poezia vie de aici, care, îmbrăcată şi ea în acord de muzică frumoasă, aruncă bobul încolţit de grâu în sufletele oamenilor setoşi de libertate.

Vara aceasta a rodit în vers şi cântec. Cântecul dragului nostru compozitor, llie Valuta şi poezia aniversară a poetului Nicolae Dabija. Prin urmare, în aceste zile s-a mai înfăptuit o UNIRE pe bucăţica aceasta de pământ. Chişinăul a rămas încă zguduit vreme de câteva zile, săptămâni, luni de bucuria revederii fraţilor, de frumuseţea slovei, de atâta şi atâta lumină poetică… Dar, efervescenţa clipei a venit tot de la Bucureşti, prin prezenţa maestrului, Octavian Mândruţă. Chiar dacă, în agonia ritmului cotidian, furată de muncă şi griji, am lipsit de la aceste minunate solemnităţi, am recuperat zilele următoare şi mai mult, am retrăit încet şi cu mare bucurie grandoarea acelor momente, graţie, fireşte, revederii cu ,,milenarul” meu prieten, coleg de scenă, Octavian Mândruţă. Mi-am imaginat din nou sala în picioare, potop de aplauze şi reverenţe. Aşa, ca de fiecare dată.

Nimic însă din toate acesta nu au putut fi asemuite sentimentului meu de încântare şi admiraţie nestăvilită, în clipa în care în fata ochilor mei s-a înfăţişat cadoul dumneavoastră, ,,Lacome poveri”. l-am mulţumit prietenului nostru, Octavian şi am simţit de parcă acum v-aş fi cunoscut, în sfârşit, avându-vă în faţa ochilor mei exact aşa cum mi-am şi imaginat că sunteţi – Dl. Florin Bratu, poetul ce-şi poartă nu pe umeri poezia, ci în suflet. Apoi, o zi mai târziu, am admirat prestaţia matinală a lui Octavian în emisiunea „Buna Dimineaţa”, l-am ascultat cântând ,,Să nu mai plângi Basarabie„. Mi-am zis atunci… Asta este! acesta e cântecul de căpătâi, de trezire şi de viaţă şi de revenire la valorile nemuritoare ale acestui neam românesc!
Nu există cântec, nu exista vers al domnului Bratu, transformat în cântec peste care, trecând cu suflet curat, să nu las barem o fărâmitură de respect şi sacru… Pentru că nu din auzite cunoaştem că ne îmbogăţim în noi şi pământul acesta numai dăruind…
,,Mor oamenii, mor”. Mor de traiul fără de trai. Poftiţi concluzia asupra vieţii de astăzi! Zadarnică-i văicăreala multora de a născoci poveşti în mizerii seculare când prin acest titlu, numai noi, oamenii zilei de azi ne regăsim în cea mai mare dramă existenţială, drama care nu se vede la televizor şi nu se ascultă la radio şi nici nu se citeşte nicăieri. Ea se trăieşte, ea se suportă pe ea însăşi până apune în neantul morţii. O capodoperă neântrecuta în adevăr, puterea expresiei poetice şi măiestrie…

Măiestrie şi har pentru care vă mulţumesc, stimate domnule Florin Bratu.

Cu drag şi recunoştinţă, Irina Staver.

***

Stimată doamnă Irina Staver,

Vă mulţumesc pentru aprecierile făcute poeziei mele, şi în particular, poeziei ,,E toamnă!. Gândesc ,,in tutto” ca dvs. Poezia e poezie(!) numai dacă ,,Vorbeşti cu ea şi te îmbrăţişezi cu ea”… (Ce frumos unicat!). Din păcate, astăzi, foarte puţini gândesc ca noi… Cel mai bine a definit această situaţie domnul Neagu Djuvara, care, într-o scrisoare trimisă mie la 21 februarie 2011, aprecia că nu sunt ,,molipsit de poezia modernă, pe care n-o înţeleg decât toţi aceşti ,,creatori” care formează ca o societate secretă de admiraţie reciprocă”.
Să nu disperăm… Atât timp cât mai sunt oameni cu o gândire ca a Dvs., mai avem speranţă…
Speranţa e o nesfârşită liană agăţată de ciucurii cerului…

Cu drag
Florin Vasile Bratu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s